HOT NEWSΑΛΛΑ ΣΠΟΡΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κυρίδου – Μπούρμπου στο “Campeones.gr”: Το νεαρό δίδυμο της δίκωπου που διεκδικεί Ολυμπιακό μετάλλιο

1.63Kπροβολές

Η Μαρία Κυρίδου και η Χριστίνα Μπούρμπου αποτελούν την ελληνική εκπροσώπηση της κωπηλασίας ως ζευγάρι στη δίκωπο στους Ολυμπιακούς Αγώνες που -εξ αναβολής ελέω πανδημίας- θα πραγματοποιηθούν το προσεχές καλοκαίρι (23 Ιουλίου – 8 Αυγούστου) στο Τόκιο.

Μερικές… “ανάσες” πριν απ’ την παρθενική τους συμμετοχή στην κορωνίδα των διοργανώσεων κι έχοντας εξασφαλίσει τ’ Ολυμπιακό εισιτήριο, ήδη, απ’ το 2019 οι νεαρές Πρωταθλήτριες Ευρώπης και Κόσμου μιλούν στο “Campeones.gr” και τη Νίκη Συρίγου για την πρόκριση, τα συναισθήματα, την προετοιμασία, τους στόχους αλλά και τις δυσκολίες.

Μιλήστε μας για την πρόκριση που σάς εξασφάλισε το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ήδη, απ’ το 2019.

Μαρία Κυρίδου: «Η κούρσα που μάς εξασφάλισε την πρόκριση ήταν μια πολύ δύσκολη κι αγχωτική εμπειρία! Ήταν η μοναδική κούρσα που είχα άγχος απ’ την αρχή μέχρι το τέλος της, ενώ, συνήθως, με το που ακούω το “μπιμπ” της εκκίνησης τ’ άγχος φεύγει. Σ’ όλη την κούρσα ήμασταν μέσα στα πληρώματα που προκρίνονταν αλλά κερδίσαμε στο τέλος το εισιτήριο για το Τόκιο για κλάσματα δευτερολέπτων!».

Χριστίνα Μπούρμπου: «Η πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν ένα μεγάλο όνειρό μας που έγινε πραγματικότητα. Μετά το χρυσό μετάλλιο που πήραμε στην Ολυμπιάδα νέων στην Αργεντινή, δουλέψαμε πολύ σκληρά για τον επόμενο στόχο που ήταν το Τόκιο. Φυσικά, η ικανοποίηση και η χαρά μας για την πρόκριση δεν περιγράφονται.».

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για τη συμμετοχή σας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το προσεχές καλοκαίρι;

Μ.Κ.: «Η αλήθεια είναι πως, αν και πλησιάζουν οι μέρες για την Ολυμπιάδα, δεν έχω συνειδητοποιήσει το μέγεθος των αγώνων. Προς το παρόν, νιώθω σα να είναι ένας διεθνής αγώνας, όπως κάθε Παγκόσμιο! Εννοείται πως, όταν σκέφτομαι ότι θα μπορέσω να εκπροσωπήσω τη χώρα μου στους Ολυμπιακούς, η χαρά μου είναι αφάνταστη!».

Χ.Μ.: «Τα συναισθήματα είναι πολλά κι ανάμεικτα. Σίγουρα, μεγάλη χαρά, υπερηφάνεια, άγχος αλλά και μεγάλη ευθύνη, γιατί αντιπροσωπεύεις τη χώρα σου, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να δώσεις τον καλύτερο εαυτό σου.».

Είναι η πρώτη σας συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό προσθέτει βάρος στις πλάτες σας ή θα πάτε, για να το “ευχαριστηθείτε”;

Μ.Κ.: «Ξέρουμε ότι στ’ αγώνισμά μας θα είμαστε οι μικρότερες κι αυτό μάς προκαλεί λίγο άγχος αλλά θα πάμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε και να το ευχαριστηθούμε!».

Χ.Μ.: «Δε νομίζω ότι υπάρχουν αθλητές που, ύστερα από τόσους κόπους, στερήσεις και θυσίες, θα έλεγαν ότι, απλά, πηγαίνουν, για να το ευχαριστηθούν. Φυσικά, μετά από τόσο μεγάλο αγώνα, για να πάρεις την πρόκριση, θα αισθάνεσαι ένα βάρος και μια μεγάλη ευθύνη να ολοκληρώσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη συμμετοχή σου αυτή.».

Ποιοι οι στόχοι και οι βλέψεις σας στην κορυφαία αυτή αθλητική διοργάνωση;

Μ.Κ.: «Είναι η πρώτη μας συμμετοχή σ’ Ολυμπιάδα και είμαστε μικρές ηλικιακά, σε σχέση με τις αντίπαλες, και, δεδομένου ότι στη χώρα μας η κωπηλασία δε συμπεριλαμβάνεται στα επαγγελματικά αθλήματα, είναι, ήδη, επιτυχία που καταφέραμε να προκριθούμε. Από εκεί και πέρα, ο στόχος μας είναι, για αρχή, η 8άδα, αν τα καταφέρουμε, να είμαστε μέσα στην 6άδα και, αν μπορέσουμε, γιατί όχι κι ένα μετάλλιο!».

Χ.Μ.: «Οι στόχοι μου είναι οι ίδιοι μ’ όλων των αθλητών που θα συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς. Να κάνω, δηλαδή, το καλύτερο που μπορώ, να εκπροσωπήσω μ’ επιτυχία τη χώρα μου και να έχω μια καλή εμφάνιση και μια καλή θέση.».

Υπάρχουν αρκετοί αθλητές που τονίζουν πως αυτή η αναβολή τούς ωφέλησε, απ’ την άποψη ότι είχαν να διαχειριστούν περισσότερο χρόνο για προετοιμασία. Η δική σας γνώμη ποια είναι;

Μ.Κ.: «Στην αρχή μάς στεναχώρησε, καθώς είχαμε κάνει πάνω από μισό χρόνο ολυμπιακής προετοιμασίας, αλλά ύστερα, αφού το σκεφτήκαμε καλύτερα και με πιο ήρεμο μυαλό, συνειδητοποιήσαμε ότι θα είναι προς όφελός μας, καθώς θα έχουμε έναν επιπλέον χρόνο για καλύτερη προετοιμασία κι εμπειρία!».

Χ.Μ.: «Όταν μάθαμε για την αναβολή των αγώνων, βιώσαμε μεγάλη απογοήτευση, γιατί μετρούσαμε, μόλις, λίγες εβδομάδες πριν τους αγώνες. Στην πορεία, όμως, πιστεύω ότι μάς ωφέλησε, κυρίως, λόγω ηλικίας. Πέρσι ήμασταν πολύ μικρές ηλικιακά σε σχέση μ’ όλες τις άλλες αθλήτριες. Αυτός ο επιπλέον χρόνος μάς έδωσε τη δυνατότητα να προετοιμαστούμε ακόμη περισσότερο και να έχουμε μεγαλύτερη σιγουριά κι αυτοπεποίθηση.».

Πως πραγματοποιούνται οι προπονήσεις σας; Αντιμετωπίζετε δυσκολίες και πόσο σάς έχει επηρεάσει η πανδημία;

Μ.Κ.: «Οι προπονήσεις μας γίνονται στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο, τ’ οποίο είναι, σχετικά, απομονωμένο, οπότε δεν αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα στην προετοιμασία μας φέτος λόγω του ιού! Προπονούμαστε καθημερινά στο νερό αλλά και στο γυμναστήριο! Όπως προανέφερα, φέτος δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα στην προετοιμασία μας, καθώς κάνουμε κανονικά τις προπονήσεις μας στον Σχινιά. Πέρσι μάς άφησε λίγο πίσω, καθώς με το πρώτο lockdown και την αναβολή των αγώνων, δε μπορούσαμε να είμαστε στον Σχινιά και γυρίσαμε όλοι σπίτι μας κάνοντας προπονήσεις στο εργόμετρο (μηχάνημα προσομοίωσης) κι όχι στο νερό!».

Χ.Μ.: «Οι προπονήσεις μας, ευτυχώς, γίνονται κανονικά. Στην αρχή της πανδημίας υπήρχαν αρκετά προβλήματα για κάποιους μήνες που, ευτυχώς, έχουν ξεπεραστεί και μπορούμε, πλέον, να προπονούμαστε τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας. Η πανδημία, πλέον, δεν επηρεάζει την προετοιμασία μας, διότι οι προπονήσεις μας γίνονται όλες σε κλειστό κοινόβιο στο Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά. Στο κοινόβιο αυτό μένει μόνο η Ολυμπιακή ομάδα χωρίς να υπάρχει επαφή μ’ άλλο κόσμο.». 

Πως κρίνετε την απόφαση να πραγματοποιηθούν οι αγώνες με την απουσία θεατών απ’ άλλες χώρες πέραν της διοργανώτριας;

Μ.Κ.: «Πιστεύω ότι θα είναι περίεργο να μην έχει διεθνές κοινό, καθώς σ’ όλους τους αγώνες μας είχε πάντα πολύ κόσμο και φωνές και, κυρίως, τους δικούς μας ανθρώπους να μάς στηρίζουν από κοντά. Δυστυχώς, όμως, είναι ένα μέτρο για την υγεία μας, τ’ οποίο πρέπει να τηρηθεί και θα ξέρουμε ότι η σκέψη των δικών μας ανθρώπων θα είναι μαζί μας!».

Χ.Μ.: «Απ’ άποψη ασφάλειας και προστασίας, πιστεύω η απόφαση είναι σωστή. Το κακό είναι ότι όλοι οι αθλητές απ’ όλα τ’ αγωνίσματα θα ήθελαν να έχουν το κοινό, ώστε να τούς εμψυχώνει και, επίσης, να ξέρουν ότι οι οικογένειές τους και οι δικοί τους άνθρωποι θα είναι κοντά τους. Είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα της διοργανώτριας χώρας που θα έχει τους δικούς της θεατές.».

Ποιοι είναι οι λόγοι που σάς ώθησαν ν’ ασχοληθείτε μ’ αυτό το άθλημα;

Μ.Κ.: «Όταν ήμουν μικρή, έκανα πάντα ό,τι έκανε η αδερφή μου. Την ακολούθησα σε πολλά αθλήματα και, στο τέλος, καταλήξαμε και οι δύο μαζί στην κωπηλασία και συνεχίζουμε απ’ το 2010 μέχρι και σήμερα στηρίζοντας η μία την άλλη!».

Χ.Μ.: «Από μικρή ηλικία είχα μια έλξη στ’ αθλήματα. Ύστερα από πολλές δοκιμές αθλημάτων, ο πατέρας μου αποφάσισε να με πάει στην κωπηλασία. Ο ίδιος ήταν παλιά για αρκετά χρόνια στο χώρο, στον οποίο κέρδισε και πολλά μετάλλια και γι’ αυτό επέλεξε να με πάει κι εμένα, ώστε να δοκιμάσω.».

Πριν γίνετε “δίδυμο” γνωρίζατε η μία την άλλη;

Μ.Κ.: «Με την Χριστίνα είμαστε απ’ τον ίδιο όμιλο και γνωριζόμαστε απ’ όταν ξεκίνησε η Χριστίνα κωπηλασία το 2011-2012. Πριν γίνουμε δίδυμο αγωνιστήκαμε και σε ίδιες διοργανώσεις αλλά με διαφορετικά πληρώματα! Το Σεπτέμβριο του 2017 αρχίσαμε να μπαίνουμε μαζί στην δίκωπο, για ν’ αγωνιστούμε έναν χρόνο μετά μαζί στην Ολυμπιάδα νέων κι έκτοτε παραμένουμε πλήρωμα έως σήμερα!».

Χ.Μ.: «Με την Μαρία γνωριζόμασταν, πριν μπούμε στην ίδια βάρκα, γι’ αρκετό καιρό. Ήμασταν μαζί στο σχολείο και στον ίδιο Κωπηλατικό Όμιλο.».

Ποιος επιλέγει τις ενώσεις;

Μ.Κ.: «Τα πληρώματα στην Εθνική Ομάδα επιλέγονται απ’ τον Ιταλό τεχνικό σύμβουλο της ομάδας μας, τον Gianni Postilione!».

Χ.Μ.: «Τις ενώσεις τις επιλέγει ο επικεφαλής προπονητής μας μαζί με τη βοήθεια τον βοηθών προπονητών όπου μπορούν να δοκιμάσουν πολλούς συνδυασμούς με διαφορετικά άτομα και σκάφη μέχρι την τελική ευθεία των αγώνων.».

Πόσο εύκολο ήταν να συντονιστείτε;

Μ.Κ.: «Στην αρχή δυσκολευτήκαμε αρκετά, καθώς εγώ μέχρι το 2017 αγωνιζόμουν στα διπλά κουπιά και με την Χριστίνα έπρεπε, στην αρχή, να την ακολουθώ και ν’ αλλάξω τον τρόπο τραβήγματός μου, καθώς στην δίκωπο τραβάμε μ’ ένα κουπί! Στο τέλος, όμως, καταλήξαμε ένα πολύ καλό δίδυμο στη βάρκα!».

Χ.Μ.: «Στην αρχή δεν είχαμε και την καλύτερη χημεία με την Μαρία. Δούλεψα πολύ σκληρά και βάλαμε καθημερινούς στόχους, για να μπορέσουμε να τα πάμε καλά και να συντονιστούμε μεταξύ μας.».

Πότε ξεκινήσατε να προπονείστε μαζί; Ποια η μέχρι τώρα συγκομιδή των μεταλλίων σας και πως αισθάνεστε γι’ αυτό;

Μ.Κ.: «Ο πρώτος μας κοινός αγώνας σε διεθνές επίπεδο ήταν το 2018! Από τότε έχουμε κατακτήσει πολλά μετάλλια σ’ όλες τις κατηγορίες στη δίκωπο και πολλές αξέχαστες εμπειρίες! Έχουν περάσει 3-4 υπέροχα χρόνια στην 2- και ελπίζουμε να κάνουμε τ’ αποκορύφωμα το φετινό καλοκαίρι!».

Χ.Μ.: «Το καλοκαίρι του 2017 ήταν η πρώτη μας δοκιμή. Ύστερα από μερικές εβδομάδες μάς κάλεσαν σε προπονητικό κοινόβιο όπου εκεί δοκιμάσαμε ξανά και μετέπειτα γίναμε πλήρωμα.».

Πόσο δύσκολο είναι, παρά το νεαρό της ηλικίας σας, ν’ ανταγωνίζεστε μεγαλύτερες αθλήτριες μ’ εμπειρία;

Μ.Κ.: «Είναι αρκετά δύσκολο κι αγχωτικό ν’ αγωνιζόμαστε με μεγαλύτερες αθλήτριες αλλά προσπαθούμε να καλύψουμε το κενό της εμπειρίας και της προπόνησης που έχουν με σκληρή και πολύωρη προπόνηση!».

Χ.Μ.: «Η δυσκολία στη διαφορά της ηλικίας είναι πολύ μεγάλη, όχι, μόνο, λόγω της επιπλέον εμπειρίας που έχουν οι αντίπαλές μας αλλά κι επειδή έχουν περισσότερη προπόνηση από εμάς καθώς κι ότι το σώμα τους είναι σε μια ηλικία που στ’ άθλημά μας αποδίδει περισσότερο.».

Μιλήστε μας για τις δυσκολίες που συναντάτε, για την κρατική βοήθεια και για την ύπαρξη των χορηγών στη ζωή των αθλητών.

Μ.Κ.: «Το σημαντικότερο για εμένα είναι ότι, λόγω της πολύωρη προπόνησης, δε μπορούμε να συνδυάσουμε τις σπουδές μας με την κωπηλασία κι έτσι, στο τέλος, έχουμε τρεις επιλογές. Ή μόνο κωπηλασία ή μόνο σπουδές ή σπουδές στο εξωτερικό με υποτροφία και συμμετοχή στην ομάδα κωπηλασίας του πανεπιστημίου! Λόγω αυτής της δυσκολίας επιβαρύνουμε οικονομικά και τους γονείς μας, καθώς πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν τα δικά μας έξοδα όσο ήμαστε σε κοινόβια, καθώς εμείς δεν έχουμε χρόνο για σπουδές και ύστερα για δουλειά! Το μόνο έσοδο που μπορούμε να έχουμε ως αθλητές, καθώς τ’ άθλημά μας δεν είναι επαγγελματικό, είναι από χορηγούς και γι’ αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω την ομάδα της “Stoiximan” που είναι δίπλα μας όχι μόνο οικονομικά αλλά και ψυχολογικά σε κάθε μας αγώνα, καθώς και την ομάδα της “Progame” και τον κύριο Βασίλη Σίμο που μάς στηρίζουν σε κάθε μας βήμα.».

Χ.Μ.: «Γενικότερα υπάρχουν δυσκολίες αλλά ειδικότερα, εγώ με την Μαρία, είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε δίπλα μας την “Progame”, η οποία αφενός μάς βοήθησε, ώστε να έχουμε ως χορηγό την “Stoiximan, αφετέρου είναι δίπλα μας σ’ ό,τι χρειαζόμαστε. Η “Stoiximan” μάς έχει στηρίξει σ’ όλες τις προσπάθειές μας μέχρι τώρα.».

Πόσο ακριβό θεωρείται τ’ άθλημά σας;

Μ.Κ.: «Ο εξοπλισμός της κωπηλασίας είναι αρκετά ακριβός! Η τιμή της βάρκας εξαρτάται απ’ το μέγεθος της (αν είναι σκιφ, διπλό ή δίκωπος, τετραπλό ή τετράκωπος, οχτάκωπος). Οι τιμές ξεκινούν από περίπου 10.000€ για ένα σκιφ κι όσο πιο μεγάλη και πιο καλή η βάρκα, αντίστοιχα ανεβαίνει και η τιμή! Τα κουπιά είναι, εξίσου, ακριβά και, αν μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες, όπως GPS, στολή κι άλλα εξαρτήματα, μπορείτε ν’ αναλογιστείτε το κόστος!».

Χ.Μ.: «Ο εξοπλισμούς στην κωπηλασία είναι απίστευτα ακριβός, όμως από κανέναν αθλητή δεν απαιτείται ν’ αγοράσει δική του βάρκα ή κουπιά . Η παροχή τους γίνεται απ’ το σωματείο και η μόνη απαίτηση που υπάρχει είναι η καλή συντήρησή τους.».

Υπάρχει ενδιαφέρον απ’ το κοινό για την κωπηλασία; Θα θέλατε περισσότερη στήριξη από φίλους τ’ αθλήματος;

Μ.Κ.: «Τ’ άθλημά μας δεν είναι πολύ γνωστό στην Ελλάδα, καθώς το μεγαλύτερο ενδιαφέρον μονοπωλούν τα επαγγελματικά αθλήματα (μπάσκετ, ποδόσφαιρο). Θεωρώ ότι η Ελλάδα, που είναι μια χώρα που έχει πολλές θάλασσες και λίμνες, θα μπορούσε να προσφέρει μεγάλες επιτυχίες στ’ άθλημα της κωπηλασίας κι άλλα αθλήματα του νερού, αλλά αυτό προϋποθέτει την ανάπτυξη τ’ αθλήματος και τη στήριξη του κράτους.».

Χ.Μ.: «Δυστυχώς, τ’ άθλημα της κωπηλασίας δεν είναι τόσο δημοφιλές στη χώρα μας όσο είναι σ’ άλλες. Αυτοί που το γνωρίζουν το στηρίζουν και τ’ ακολουθούν. Ίσως, αν υπήρχε μεγαλύτερη προβολή και μετάδοση κάποιων αγώνων, όπως έγινε την προηγούμενη χρονιά, ο κόσμος να ερχόταν πιο κοντά στ’ άθλημα.».

Τέλος, κλείνοντας, κυρίως ως γυναίκες πέρα απ’ αθλήτριες, θα ήθελα τη δική σας γνώμη – σχόλιο για όσα διαδραματίστηκαν πρόσφατα γύρω απ’ τ’ όνομα της Σοφίας Μπεκατώρου και το μείζονος σημασίας θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης.

Μ.Κ.: «Είμαι εναντίον οποιαδήποτε μορφής κακοποίησης, σ’ οποιονδήποτε τομέα! Η κυρία Μπεκατώρου αξίζει ένα μπράβο για το θάρρος της να μιλήσει, έστω και μετά από τόσα χρόνια, γιατί αυτό βοήθησε να καθαρίσει ο χώρος, όχι μόνο τ’ αθλήματος αλλά κι άλλων τομέων απ’ τους ανθρώπους με τέτοια εσφαλμένη συμπεριφορά!».

Χ.Μ.: «Πιστεύω, γενικά, ότι η κακοποίηση είτε είναι σεξουαλική είτε σωματική είτε λεκτική είναι πολύ άσχημο πράγμα. Είμαι 100℅ αντίθετη σε κάθε είδους κακοποίηση και πρέπει να εξαλειφθεί από κάθε χώρο.».

 

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο